Zij-instromen - Iets voor jou?

Na jaren als administratief medewerkster was ik op zoek naar een andere baan. Liefst deeltijds in een positieve, sociale omgeving. Op een jobbeurs liep ik tegen het standje van ’t Rede aan; een overkoepelende organisatie van instellingen voor mensen met een beperking. Als tiener deed ik met veel plezier vrijwilligerswerk met personen met een mentale beperking, maar aangezien ik geen scholing of ervaring heb in deze sector, dacht ik hier hooguit enkele uren per week een leuke, onbetaalde tijdsbesteding te vinden. Eens aangeschoven voor een gesprek, bleek er een klik en besloten we een tijdelijk contract te proberen als begeleider in het dagcentrum van vzw Rozemarijn in Haacht. Dat is nu ruim anderhalf jaar geleden en ik doe de job heel graag.

Nauwelijks binnen op dag één, werd ik onderworpen aan het kruisverhoor dat elke nieuweling te wachten staat, door een paar nieuwsgierige en enthousiaste cliënten. Wie ik was, van waar ik kwam en ‘of ik kindjes had’? De warme, open sfeer van het dagcentrum sprak me direct aan. Er samen een fijne dag van maken. Dat is de kern van de job. Daar is vaak niet veel voor nodig. Een babbeltje, een bemoedigend woord. In het dagcentrum doen we in kleine groepjes allerlei ateliers, gaande van knutselen, koken, werken met multimedia, wandelen, gezelschapsspelletjes doen, snoezelen, fietsen, winkelen,... noem maar op. 

We proberen het potentieel van éénieder te stimuleren. Mensen komen voor dagbesteding uit de regio, maar een groot deel woont in onze voorziening, waar collega-begeleiders voor hen zorgen. Natuurlijk vallen verzorgende taken ook onder onze werkzaamheden. Helpen bij toiletbezoek en persoonlijke hygiëne; het geven van medicatie of het aansluiten van sondevoeding bij sommige cliënten. Voor deze taken was ik in het begin wel wat huiverig. Zou ik dat kunnen? Zou dat niet genant zijn? De collega’s hebben mij hier goed bij geholpen en uiteindelijk zijn de cliënten dit gewoon en werd dit al snel routine. Wanneer je de mensen goed leert kennen, is het ook vertrouwder. Die zorg draagt bij aan de voldoening die je krijgt van de wetenschap dat je mensen vooruit helpt. Dat maakt mijn dag ook goed.

Heb jij interesse in een job in de zorg voor mensen met een beperking? Weet je van aanpakken en heb je een goede dosis inlevingsvermogen? Kom dan zeker eens informeren. Wij kijken naar je uit!   


Zij-instromen - Iets voor jou?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x